Anja van Zandbergen, financieel (vermogens) planner, gelooft in persoonlijk advies waarbij 100% betrokkenheid in de situatie van de klant, voorop staat. Als zelfstandig ondernemer helpt ze klanten met financieel advies. We stellen haar graag aan u voor!
Anja van Zandbergen wat heeft jou doen besluiten om als zelfstandig Financieel Planner te beginnen?
Na de zoveelste reorganisatie bij mijn werkgever, heb ik besloten mijn eigen pad uit te zetten. Ik merkte dat de adviesfunctie binnen onze organisatie een steeds kleinere rol kreeg en dat de processen meer gestandaardiseerd werden. Hier werd ik niet blij van. Tegelijkertijd hoorde ik in de markt dat er wel degelijk behoefte is aan persoonlijk advies. Dit bij elkaar opgeteld heeft mij doen besluiten voor mezelf te beginnen als financieel planner.
Wat is de meest waardevolle les die je meeneemt uit je tijd bij de bank?
Gedurende een dienstverband van bijna 30 jaar, heb ik heel veel geleerd. Natuurlijk wordt dit binnen een grote organisatie mogelijk gemaakt, maar je moet wel zelf de kansen pakken. Ik heb ervaren dat ik door alle ontwikkelingen, zowel positief als negatief, professioneler en sterker ben geworden. Het heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik ben super trots op wat ik heb bereikt.
Wat zijn de belangrijkste werkzaamheden die je voor jouw cliënten verricht?
Ik heb ervaring met advisering van zowel de zakelijke als de particuliere klant. Deze combinatie is redelijk uniek. Ik ben van mening dat het één ook niet los staat van het ander en hoe fijn is het voor de klant zijn financiële vraagstukken bij één persoon te kunnen neerleggen. Als Financieel Planner help ik de klant inzicht te krijgen in zijn financiële situatie met uiteindelijk als doel het kunnen realiseren van persoonlijke wensen. Bij Affluent noemen we dat het Affluent Vermogensplan +.
“Het is van essentieel belang om jaarlijks te monitoren of het ingeslagen pad nog de juiste is.”
Wat versta je precies onder vermogensbegeleiding?
Na het opmaken van een Financieel (vermogens) Plan kan ik de client blijven begeleiden met het vermogen. Het is belangrijk dat je daarover regie houdt. Immers wie zelf aan het stuur zit, kan indien nodig bijsturen. Wat te doen bij tegenvallende resultaten? En hoe vaak gebeurt het niet dat er iets verandert in de persoonlijke situatie van de klant? Dit heeft veel invloed op de geldzaken maar ook op de wensen. Het is daarom van essentieel belang, jaarlijks te monitoren of het ingeslagen pad nog de juiste is. Ons vermogensdashboard is hierbij een belangrijk hulpmiddel.
Hoe kun jij de beste vermogensbeheerder selecteren? En wat is überhaupt de beste?
De ‘beste’ vermogensbeheerder is m.i. die vermogensbeheerder die het beste bij de klant past. Dat hoeft niet per se de vermogensbeheerder met de beste resultaten te zijn. Het blijft altijd maatwerk. In een persoonlijk gesprek inventariseer ik, wat de klant echt belangrijk vindt ten aanzien van de beleggingen. Pas dan kan de ‘beste’ vermogensbeheerder worden geselecteerd.
Waarom heb je de keuze gemaakt om je bij Affluent aan te sluiten?
Ik geloof in persoonlijk advies. Wat mij betreft is dit ook de sleutel tot succes. Hiermee kun je je echt onderscheiden en toegevoegde waarde bieden. Toen Jan Roelof mij benaderde en het concept van Affluent uitlegde, werd ik ook direct enthousiast. Ik vind het leuk om onderdeel uit te maken van een team. Pas dan kun je jezelf nog verbeteren. En hoe leuk is het om mee te werken aan het opbouwen van een nieuwe organisatie?
Wat zijn jouw ambities voor de komende 5 jaar?
Mijn doel is mij alleen nog maar te richten op die activiteiten die ik leuk vind en waar ik energie van krijg. Klanten helpen met financieel advies. Ik geloof namelijk dat wat je uitstraalt je ook terug krijgt. Het mooiste compliment wat je kunt krijgen is dat klanten jou aanbevelen aan hun vrienden en kennissen. Dan kun je concluderen dat je het goed hebt gedaan. En ik droom er wel eens van dat ik de titel financieel planner van het jaar zou winnen.