Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Kosten vermogensbeheerder lager door een Affluent adviseur?

03-01-2019 | Jan Roelof Boerlage, Kosten vermogensbeheer

Omdat de kosten van een vermogensbeheerder uw netto rendement beïnvloeden is het belangrijk om hier kritisch naar te kijken.

Met enige regelmaat hoor ik dat onze dienstverlening kostenverhogend werkt en ik zal dat ook zeker niet ontkennen. Soms is dat voor de korte termijn namelijk ook zeker waar. Maar het gaat niet om een kostenbesparing op korte termijn. Het gaat om de voordelen op de lange termijn.

Er zijn verschillende redenen om met een onafhankelijk adviseur te werken. Omdat Affluent werkzaamheden overneemt van de vermogensbeheerder zullen de kosten van de vermogensbeheerder vaak omlaag kunnen.

Onderstaand licht ik er een aantal toe.

Spring direct naar de berekening

Overzicht geeft rust

Mijn ervaring is dat een (vermogende) particulier geen goed overzicht heeft van zijn financiële situatie. Natuurlijk weet men dat er geld bij bank A en bij bank B staat. Maar hoeveel men in totaliteit aan cash heeft, op welke (spaar)rekeningen wat staat, hoeveel rente hij ontvangt of betaald, wat het rendement is op de totale beleggingen etc. is vaak niet bekend.
“Als u morgen wat overkomt weten de nabestaanden dan waar wat staat?

Ons vermogensplan presenteert alle vermogensbestanddelen overzichtelijk. Het plan geeft onder andere inzicht in de waarde van de investeringen en de verborgen kosten van de vermogensbeheerder in de portefeuilles. Door gebruik te maken van ons Vermogensdashboard is het monitoren en het optimaliseren van de financiën eenvoudiger dan ooit.

Tijdsbesparend

De (vermogende) particulier heeft veelal verschillende vakbekwame adviseurs. Een ieder met zijn eigen expertise. De accountant om de boekhouding op orde te houden, de fiscalist om alles netjes te regelen richting de fiscus, de notaris om de belangrijkste zaken notarieel vast te leggen en de vermogensbeheerder (bank) om het vermogen te beheren.

Omdat er veel adviseurs betrokken zijn en ze niet alles van elkaar weten kunnen er ook tegenstrijdigheden in het advies ontstaan. Het is niet de taak van onze adviseurs om de werkzaamheden van de specialisten over te nemen, ieder zijn vak. Maar wij zien het als onze taak dat de werkzaamheden goed op elkaar zijn afgestemd en niet dubbel worden uitgevoerd. Het laatste is niet alleen zonde van het geld maar ook van de tijd.

Monitoren van doelen

Een zekerheid die we hebben bij beleggen is dat het rendement niet ieder jaar gelijk is. Het is dan ook belangrijk om te denken in verschillende scenario’s. Als het beter gaat dan verwacht kan overwogen worden de risico’s te verlagen. Wanneer de beleggingen tegenvallen kan het noodzakelijk zijn om actie te ondernemen. door uitgaven te verminderen, extra geld storten of de doelstelling uit te stellen door bijvoorbeeld een jaar later met pensioen te gaan.

Daarom houden onze adviseurs samen met de cliënt zijn financiële strategieën in de gaten met behulp van onze Doelmonitor. Deze Doelmonitor geeft inzicht en schetst realistische scenario’s.

Blijvend monitoren van de kosten van de vermogensbeheerder

Het is heel moeilijk, als men niet over voldoende gegevens beschikt, te bepalen of de bank het vermogen goed beheert. Goed beheer is natuurlijk ook een bewoording die op verschillende manieren kan worden uitgelegd. Wij verstaan hieronder of de rendementen die gerealiseerd worden in verhouding staan tot het gelopen risico. Naast rendement en risico kijken onze adviseurs ook altijd samen met de cliënt kritisch naar de kosten van de vermogensbeheerder.

Het is zeer zeker niet onze intentie om cliënten te laten veranderen van bank of vermogensbeheerder. Ons doel is dat een cliënt inzicht heeft in wat er te koop is.

Een luisterend oor

Bij Affluent kunt u vertrouwen op de kwaliteit van de adviseur. Onze adviseurs hebben jaren lange ervaring in de financiële dienstverlening. Deze financiële technische kennis maakt echter niet alleen dat wij voor ze gekozen hebben. De adviseurs zijn ook geselecteerd omdat het mensen zijn. Zij hebben allemaal als zogenaamde ‘Trusted Advisor’ genoeg situaties met hun cliënten meegemaakt die niets met financiën te maken hadden.

“Heef u zelf uw bankier gekozen of werd er weer iemand voorgesteld?”

Een luisterend oor hebben, vertrouwen wekken is niet iets was je iemand kunt leren. Dit heb je als mens of dit heb je niet. Wij vinden dat de keuze voor een adviseur niet alleen zakelijk maar ook persoonlijk een goede match dient te zijn. Daarom heeft elke adviseur van ons zijn eigen pagina met een persoonlijke touch en kan de cliënt aan de hand daarvan bij ons zelf de persoon/adviseur kiezen waarvan hij denkt dat hij met deze het beste bij hem past. Wij komen in tegenstelling tot andere partijen niet iemand voorstellen.

Voorkomen van onnodige en dubbele kosten

Ja, er zijn situaties waarbij onze adviseurs hun kosten niet terugverdienen omdat de cliënt het allemaal goed heeft geregeld en er zelf (veel) tijd in heeft gestopt. Echter in de praktijk is in meer dan 80% van de situaties een besparing te realiseren door soms maar een paar kleine veranderingen door te voeren.
In meer dan 80% van de situaties hebben we een besparing kunnen realiseren.

Door:

Jan Roelof Boerlage

Jan Roelof Boerlage

Jan Roelof heeft, nadat hij 25 jaar lang bij twee banken (ABN AMRO en Credit Suisse) en in twee landen (Nederland en Zwitserland) heeft gewerkt, besloten om als ondernemer in de financiële sector verder te gaan.

Hij richte Wealth Management Services op. Deze onderneming ondersteunde zelfstandig vermogensbeheerders op het gebied van software en compliance. De kennis die hier is opgedaan wordt nu nog altijd gebruikt bij, de door hem opgerichte organisatie, Affluent. Een solide basis dus.

Naast richting geven aan Affluent bedient hij een beperkt aantal eigen relaties.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Bankieren in Zwitserland

Bankieren in Zwitserland

In deze onrustige tijd krijgen wij steeds meer vragen over bankieren in Zwitserland. Onze cliënten in het Family Office willen niet alleen spreiden over de verschillende asset classes, verschillende banken maar ook over de verschillende landen. Of beter gezegd over...

Lees meer
Vermogensrapportage

Vermogensrapportage

Met Affluent - New School Private Banking, zijn we bijna vijf jaar op weg sinds de lancering in september 2018. Hoewel we dagelijks bezig zijn met wat er beter kan en er nog mist, zijn we ook trots op wat er al staat. In ons relatief korte bestaan hebben we een...

Lees meer
Wanneer instappen?

Wanneer instappen?

Een van de moeilijkste vragen voor een belegger is "wanneer instappen?"  Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Helaas kunnen wij daar ook niet het antwoord opgeven. De beurzen zullen altijd bewegen en blijven onvoorspelbaar. Hoe hier dan nu mee om te gaan? In deze blog...

Lees meer