Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Welke vermogensbeheerder?

09-06-2020 | Jan Roelof Boerlage, Vermogensbeheerder

Dagelijks krijgen wij de vraag: welke vermogensbeheerder moet ik nu kiezen? Omdat iedere belegger een andere mening heeft hoe te beleggen is deze vraag niet eenduidig te beantwoorden.

Voordat een adviseur iets zinnigs kan zeggen is het naar onze mening belangrijk te onderzoeken welke strategie u aanspreekt. Het is mogelijk om de verschillen van de 140 verschillende partijen te benoemen maar dat is niet zo interessant. Daarom delen wij de vermogensbeheerders in een van de volgende twee categorieën in.

Als u deze meest passende categorie kan benoemen kunt u vervolgens beslissen hoe “groen” deze partij uw beleggingen moet gaan invullen.

Welke vermogensbeheerder? Drie manieren om een te vinden

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen wat de meeste passende vermogensbeheerder is voor u. Hierbij noem ik er drie. Alle drie de manieren hebben voor- en nadelen.

  • Zelf op onderzoek uit gaan
  • Een onafhankelijke vergelijker inschakelen
  • Een onafhankelijke begeleider inschakelen

1. Zelf op onderzoek uit gaan

Als u over voldoende tijd en kennis beschikt is het natuurlijk prachtig om alle partijen onder de loep te nemen. U maakt een afspraak, luistert naar een commercieel goed verhaal, u schrijft alles op en neemt de mooie brochures mee naar huis. Om overzicht te hebben zet u alles onder elkaar of u maakt een mooie Excel sheet.

Los van de tijd die u moet hebben is het ook belangrijk om over de nodige kennis te beschikken. Hoe gaat u bijvoorbeeld de risico’s van de verschillende partijen met elkaar vergelijken?

2. Onafhankelijke vermogensbeheer vergelijker inschakelen

In Nederland zijn meerdere vergelijkingssites actief. Op deze websites worden de verschillende partijen met elkaar vergeleken. Het verdienmodel van dergelijke websites is dat de vergelijker een leadvergoeding ontvangt van de vermogensbeheerder. Eigenlijk wordt uw data verkocht. Niet alle vermogensbeheerders willen data aanleveren bij dergelijke partijen. Ondanks dat soms wordt gesuggereerd dat ze van iedereen alle data ontvangen is het regelmatig zo dat de informatie van de website van de vermogensbeheerder wordt gehaald.

Een groot voordeel is dat u, bij de goede vergelijkingssites, snel een overzichtelijk plaatje hebt van de verschillende aanbieders.

3. Onafhankelijke vermogensbegeleider inschakelen

Er zijn heel veel financieel adviseurs die dit naast het verkopen van verzekeringen doen. De adviseurs maken een (financieel) plan en vervolgens worden de passende producten hierbij gezocht. Dat kan over een hypotheek gaan, een levensverzekering of een pensioenpolis. Ook wordt vaak een “passende” vermogensbeheerder gevonden. De meesten van dergelijke adviseurs doen echter zaken met één partij.

Een groot voordeel is dat uw adviseur een lange termijn relatie met u aangaat. Deze zal u dus niet snel iets adviseren wat niet passend is.

TIP

Neem de tijd om bewust een keuze te maken voor de juiste vermogensbeheerder. Er zijn voldoende adviseurs die u kunnen helpen. Of lees eerste ons e-book.

Welke vermogensbeheerder?: de unieke positie van Affluent

Wat maakt Affluent nu uniek? Wij combineren het beste van de twee: de vermogensbeheer vergelijkers en de vermogensbegeleiders. Wij selecteren namelijk op feiten  en gaan een lange termijn relatie aan met onze cliënt.

Affluent verzamelt net als “vergelijkers” data van de verschillende vermogensbeheerders. Wij hebben niet de beschikking over de data van alle 140 partijen maar dat willen we ook niet. Een partij moet aan een aantal basis voorwaarden voldoen om bij ons te worden opgenomen. De belangrijkste is in onze ogen transparantie.

Met meer dan 10 adviseurs verspreid over heel Nederland zal u zeker een goede gesprekspartner kunnen vinden.

Door:

Jan Roelof Boerlage

Jan Roelof Boerlage

Jan Roelof heeft, nadat hij 25 jaar lang bij twee banken (ABN AMRO en Credit Suisse) en in twee landen (Nederland en Zwitserland) heeft gewerkt, besloten om als ondernemer in de financiële sector verder te gaan.

Hij richte Wealth Management Services op. Deze onderneming ondersteunde zelfstandig vermogensbeheerders op het gebied van software en compliance. De kennis die hier is opgedaan wordt nu nog altijd gebruikt bij, de door hem opgerichte organisatie, Affluent. Een solide basis dus.

Naast richting geven aan Affluent bedient hij een beperkt aantal eigen relaties.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Bankieren in Zwitserland

Bankieren in Zwitserland

In deze onrustige tijd krijgen wij steeds meer vragen over bankieren in Zwitserland. Onze cliënten in het Family Office willen niet alleen spreiden over de verschillende asset classes, verschillende banken maar ook over de verschillende landen. Of beter gezegd over...

Lees meer