Onafhankelijk
vermogensadvies
voor financiële rust

Vermogensbeheerders Nederland

24-04-2020 | Marcel Hup, Vermogensbeheerder

Het aantal vermogensbeheerders in Nederland is circa 140. Met andere woorden genoeg keuze. Waar begint u met uw zoektocht in het een doolhof van vermogensbeheer?

Nadat u uw beleggingsdoelen, beleggingshorizon en te lopen risico heeft bepaald begint de grote uitdaging om de beste vermogensbeheerders te vinden. Ik schrijf de “beste” vermogensbeheerders maar wat de beste vermogensbeheerder is voor de één, is dat niet voor de ander. “Passende” vermogensbeheerder is meer op zijn plaats.

Het selecteren en kiezen van de meest passende vermogensbeheerder lijkt een eenvoudige zaak. Je kijkt immers naar het rendement en de kosten en de keuze is snel gemaakt.

De werkelijkheid is helaas anders. Veel andere variabelen spelen ook een belangrijke rol. Zo kan het bijvoorbeeld het risico van twee portefeuilles in een neutraal profiel toch heel erg verschillend zijn.

Wellicht de belangrijkste is het team dat uiteindelijk met uw vermogen aan het werk gaat. Sluit de beleggingsfilosofie aan op uw eigen wensen en uitgangspunten?

Wie zijn de vermogensbeheerders in Nederland ?

Op dit moment zijn in Nederland ongeveer 140 vermogensbeheerders actief. Globaal kunnen we deze groep als volgt indelen.(Bron: Fondsnieuws)

vermogensbeheerders Nederland, Vermogensbeheerders Nederland

Hoe selecteert u de juiste vermogensbeheerders in Nederland ?

De eerste keuze die men zou moeten maken is of men persé bij de huidige vermogensbeheerder of bank wenst te blijven. Sommige beheerders, zeker de grootbanken, volgen verschillende beleggingsstrategieën. Als u niet tevreden bent met de huidige beleggingsstrategie heeft men wellicht een meer passende oplossing.

Mocht u toch naar een alternatieve partijen kijken dan is vaak een eerste keuze of u bij een (groot)bank wilt beleggen of dat ook “kleinere” vermogensbeheerders in de vergelijking kunnen worden meegenomen.

Mijn ervaring is dat, als je de verschillen goed uitlegt, men graag een overzicht heeft van het totale pallet.

Ik heb het e-book van Affluent gelezen. Dat was erg handig. Zeker als je een meer over vermogensbeheerders in Nederland wilt weten. Eigenlijk heb ik geen hulp meer nodig.

De verschillende beleggingsstrategieën

Sommige beleggers, lees vermogensbeheerders, hebben een duidelijke beleggingsstrategie en kunnen feilloos omschrijven wat de, volgens hun, beste strategie is.

Om een eerste splitsing te maken tussen het totale aanbod van aanbieders wordt vaak gesproken over actief en passief beleggen. Veel wetenschappelijk onderzoek zou aantonen dat passief beleggen op de langere termijn de beste strategie is. Er zijn echter ook partijen in Nederland die het tegendeel beweren.

Als we vervolgens de actieve strategieën weer opdelen zijn er twee belangrijke hoofdstromingen. Of men heeft de overtuiging dat je juist moet beleggen in, vaak dure, groeiondernemingen of dat men juist moet beleggen in ondernemingen waar veel waarde inzit. De zogenaamde waarde aandelen.

Voorbeelden van groei bedrijven zijn vaak technologie bedrijven als Apple, Facebook en Tesla. Echte waarde aandelen ziet men vaak terug in de industriële en energie sector. Een mooi voorbeeld is Koninklijke Olie of Unilever.

We kunnen de strategieën nog veel verder uitsplitsen. Heeft u speciale ideeën over beleggen dan vinden wij zeker de partij die hierop het beste aansluit.

 

BELANGRIJK

Wellicht het allerbelangrijkste. Wij hebben geen enkel belang voor welke vermogensbeheerder u kiest. Alléén onze cliënten betalen ons. En u kent de regel “wie betaalt bepaalt”.  Wij verkopen niet uw gegevens aan vermogensbeheerders.

 

Hoe selecteert u nu de juiste partij ?

Als men de keuze heeft gemaakt of men expliciet bij een (groot)bank wil beleggen of voor alle partijen openstaat zijn er eigenlijk drie criteria die belangrijk zijn.

  • Rendement
  • Risico
  • Kosten

Natuurlijk is het vergelijken op basis van historie, achtergrond en omvang beheerd vermogen ook erg nuttig. Voor een particuliere belegger zijn deze laatste criteria vaak een onmogelijk opdracht om echt te achterhalen.

De verschillen tussen de partijen zijn groot.

Waarom Affluent ?

Helaas heeft onze ervaring geleerd dat resultaten die op websites worden gepubliceerd niet altijd correct zijn. Bovendien zijn deze in de tijd aan verandering onderhevig. Wat ik eigenlijk zeg is dat deze soms later handmatig worden aangepast.

Wij beschikken over gecontroleerde data van circa 30 vermogensbeheerders en banken. Niet iedereen is bereid om ons inzicht te geven. Dat is natuurlijk ook niet nodig.  Heeft u een portefeuille van een partij die bij ons geen data aanlevert dan kunnen wij van uw portefeuille een uitgebreide analyse maken.

Wij helpen u niet alleen met het vergelijken van de vermogensbeheerders maar monitoren deze ook continue voor u.

Toch liever zelf doen ?

Natuurlijk kunt u ook zelf uw portefeuille opbouwen en eigen keuzes maken. Er zijn ook mensen die hun eigen huis bouwen. Helaas is het maar voor een kleine groep mensen weggelegd om dit goed te doen.

Door:

Marcel Hup

Marcel Hup

Bij een grootbank heeft Marcel Hup meer dan 20 jaar ervaring en expertise opgebouwd als vermogens- en beleggingsspecialist.

Hij citeert: “Het mooie van mijn vak is dat iedereen zijn/haar eigen verhaal, wensen en doelen heeft. Dit vraagt om maatwerk terwijl financiële instellingen juist standaardiseren en persoonlijk contact verminderen. Ik zie ernaar uit om u de dienstverlening te bieden die u wenst en verdient: 100% aandacht, onafhankelijk advies en passende vermogensoplossingen tegen een eerlijke prijs.”

Marcel is actief in met name Zwolle en omgeving.

Selecteer uw vermogensbeheerder

In zeven stappen

Het is niet eenvoudig om vermogensbeheerders goed met elkaar te vergelijken. In "Selecteer  uw vermogensbeheerder in 7 stappen"  beschrijven wij duidelijk welke stappen u kunt doorlopen om een passende beheerder te selecteren.  Het e-book gebruiken wij zelf ook als basis voor onze dienstverlening.

Een kleine gids voor grote stappen in duurzaam beleggen

ZONDER JARGON NAAR DE VOOR JOU BESTE AANPAK

We zien tegenwoordig nog steeds een groeiende belangstelling voor duurzaam of groen beleggen. Om die reden hebben we geprobeerd om in een e-book alle mogelijkheden van duurzaam beleggen en investeren voor je op een rij te zetten. 

Recente blogs

Hogere rente biedt kansen

Hogere rente biedt kansen

De depositorente is één van de drie rentetarieven die de Europese Centrale Bank (ECB) elke zes weken in het kader van haar monetair beleid vaststelt. Het is de vergoeding (rente) waartegen banken kortlopend (overnight) bij de centrale bank geld in bewaring kunnen...

Lees meer